Kurdele Nakışı Yapım Aşamaları
Önce çalışmayı düşündüğümüz projenin hazırlıkları yapılır. Kumaşı seçilir. Seçtiğimiz kumaş pamuklu ise muhakkak yıkanıp ütülenir. İşlenecek örnek aydınger kağıdına çizilir. Örneğe göre kurdele, iplik ve boncuklar seçilir. Örnek kumaşa geçirilir. Örneği kumaşa geçirmenin bir çok yolu vardır. Karbon kağıdıyla kopyalanır. Şeffaf kumaşlarda örnek kumaşın altına yerleştirilir ve kalemle örnek kopyalanır.Uçan kalemlerle de örnek çizilebilir.
Kurdele nakışı işlemesi çok zevkli, kolay fakat özen isteyen bir çalışmadır. Gelişigüzel çalışmayı asla kabul etmez. Kurdeleyi kumaştan geçirirken yavaşça çekilmelidir.
Kurdele uzun olarak kullanılmaz. En fazla 30-40 cm kesilir. Kısa kesilmiş kurdeleler nakışta rahat çalışmayı sağlar. Hem de kurdele ziyan edilmemiş olur. Tecrübe kazandıkça hangi çiçeğe ne kadar kurdele gerektiğine kendimiz rahatça karar verebiliriz.
Kurdeleleri işleme yapmadan önce muhakkak yıkamalıyız. Nadirde olsa bazı kurdeleler renk verebilir. Bunları sirkeli suda bekletmeli, kurutup ılık ütü ile ütüledikten sonra kullanmalıyız.
Kurdele nakışını işlemeye başlamadan önce zemin kumaş boyaları ile renklendirilebilir. Bu işlem örneğe derinlik kazandırır.
Örneğin önce alt yapısı hazırlanır. Çiçeklerin sapları, fiyonkları gibi işlemeleri yapılır. Çeşitli iplikler kullanıldığı gibi, kurdele bükülüp iplikle tutturularak (Blönye iğnesi) da işlenebilir. Daha sonra çiçekler çeşitli teknikler kullanarak işlenir.
Yapraklar çiçeklerden sonra çalışılır ki örnekte bütünlük sağlansın. Nakışa başlamadan önce kumaş kasnağa gerilir. Böylece çalışılacak zeminin işlem boyunca gergin olmasını sağlanır.
Kasnağın iki çemberinden birinin ekstrafor gibi şeritle sarılır. Bu işlem ince kumaşların zedelenmesini önlemek için uygulanır. Kurdelelerin ucu daima verev kesilmelidir. Böylece iğneye daha rahat geçirilir ve kurdelenin iplikleri çözülmez. Kurdele iğneye geçirilir, ucu sabitlenmeden de çalışılabilir.
Kurdeleyi iğneye sabitlemek: Kurdele iğneye geçirilir, ucu 3-4 cm çekilir, verev kesilmiş uca doğru bir uygulama yapılır, kurdelenin uzun tarafı çekilerek iğneye sıkıştırılır.
Kurdelenin ucuna düğüm atmak: Kurdelenin ucu yarım cm den katlanır. İğne katlanmış kısmın ortasından geçirilir. Böylece düğüm atılmış olur.
Kurdelenin işlem sonundaki sağlamlaştırılması: İşleme tamamlandıktan sonra, kurdele kumaşın arka tarafına geçirilir. İğne yapılan işlemlerin altından yavaşça geçirilerek dikkatlice bir ilmek yapılır ve sıkıştırılır. Bu işleme çok önem vermek, işlemenin zarar görmesini sağlamalıyız. Bu tarz sağlamlaştırma sadece şekli, kumaşın arka tarafına geçirilen kurdele makine ipliği ile birkaç dikiş atarak kumaşa tutturulur. Kumaşın yüzüne çıkmaması şartıyla…
Yorum Gönder
0 Yorumlar